Kontraszt

warning[1]

Elképesztően jó dolgok mennek mostanában a melóhelyen, amihez képest éles kontrasztot alkot az MTT nevű nem is tudom már megmondani, hogy micsoda. Gyakorlatilag hetek (hónapok?) óta a minimális mértékben trollkodom, tényleg csak akkor szólok hozzá, amikor már az arcomban üvölt az ostobaság, nem kekeckedem, nem lázítok, nem állok ellen. Ehhez képest van egy zárt MTT csoportunk, ahol Vezérünk egyetlen hozzászólása az volt, hogy neki bizony elnökségi szerepénél fogva jár az admin jog. Érted.

Szóval ott van az MTT, ahol olyan vélt vagy valós sérelmek miatt befeszült, kimerült emberek dörgölőznek egymáshoz a Facebook vagy a levlista nyilván erre tökéletesen alkalmas felületén (lásd még: gillznél), ha egyáltalán még válaszra méltatnak és nem inkább ezer más dologgal foglalkoznak. Persze lehet mondani, hogy dehát a 12 év, meg az emlékek, de – és itt most kicsit gecibb leszek az ildomosnál – a hozzászólások számából látszik, hogy ki az, akinek ez a 12 éve kialakult közeg az egyetlen hallgatóság. Kicsit szánalomra méltó, ahogyan kétségbeesetten igyekszik, meg is sajnálom őket, de hogy én sem akarom velük a mindennapos kapcsolatot tartani egy virtuális kocsmában, annak azért megvan az oka (jut is eszembe, az egyikük újra letiltása a picsába esedékes lesz).

Egyre kevesebb klikkre látok rá, hiszen nem szervezem. Nem hiányzik. Megvan az a néhány ember, akikkel az MTT-n keresztül ismerkedtem meg és ez nagyjából elég. Mikor Zebegényben Pappék elmentek szerda délelőtt, egész délután bőgtem (mondtam is Áginak, hogy menstruálunk bazmeg). Pont ugyanazt az ürességet éreztem, amit a 2012-es táborvezetése és a 2013-as közösségvezetése után, csak éppen öt másik ember, meg három nap kellett hozzá, nem hosszú hónapok kimerítő munkája. Hogy miért? Szerintem az őszinte, önzetlen szeretet miatt, semmi másért. Az alatt a három nap alatt senkinek egy rossz szava nem volt, nem voltak elvárások, nem voltak konfliktusok, mindenki csinálta, amit szeretett volna és örültünk egymásnak. Nagy, mély beszélgetések nélkül, játszva, összemosolyogva, ugratva egymást.

A fentiekhez képest pedig ott van a tanácsadó/médiás szoba, hat ember összezárva egy a nappalimnál kisebb helységbe, napi 8-10 órára, sok munkával és egy árva rossz szó, rosszindulatú tekintet, féltékenység, irígység nincs. Ez igaz egyébként a teljes cégre (egy-két kivétellel, de őket meg a többség ügyesen, nyíltan kezeli). Őszinteség, átláthatóság, eddig sosem tapasztalt demokrácia, a teljesítmény elfogadása címek és szervezeti struktúra helyett, érvelés és hallgatás, mindez pedig a mindennapokban, bármilyen helyzetben. Spontán, alulról jövő kezdeményezések, amiket a vezetőség támogat, hogy jól érezd magad. Közösség. Barátságok, kapcsolatok, érdeklődés, közös hobbik tengere, gyakorlatilag nem tudsz olyat mondani, amire ne találnál lelkes vállalkozót (legyen az szerepjáték, FIFA este, ivás, főzés, bringázás, teljesítménytúra, bármi). Cserébe mindenki odateszi magát, dolgozik. Nem a fizetésért, hanem a többiekért. A munkatársakért, a csapattársakért, a kollégákért, meg persze Berciért, aki tulajdonos, főnök, de ugyanúgy szól mindenkihez, nincs olyan, hogy ne lenne hozzád egy kedves szava, akárki vagy. Ez az a közeg, ahol egyébként ha keresztben áll a fing (és időről időre mindenkinek keresztbe áll), akkor nyugodtan hazamehetsz fuck this shit felkiáltással, mindenki meg fogja érteni, másnap nem lebaszni fognak, hanem megkérdezik, hogy ma már oké-e a hangulatod és tudnak-e segíteni.

És tudom, az MTT-ben sem basznak le (szemtől szembe legalábbis), de mondom, hogy ott az ignorálás, a szalámitaktika, a mindig az enyém az utolsó szó és többet írok van helyette, ami szerintem hosszú távon (és a 12 év most már elég hosszú táv) mérhetetlenül káros.

Reklámok

One thought on “Kontraszt

  1. Angwen szerint:

    Nemtom, a magam részéről igyekszem magam ezektől minél távolabb tartani, de akkor is, nekem (és sokaknak) nincs helyette más, ami pótolhatná. Szóval kicsit sárga, kicsit savanyú, de nincs jobb.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: