Széchenyi születésnapja kapcsán

Egyrészt van itt ez az írás, magam is hasonlót akartam megfogalmazni, csak ennyire nem érzem magam tájékozottnak az izmusokban, még ha tanultam is valamikor régen. Másrészt tegnap volt a címben szereplő születésének évfordulója, mire kialakult Tumblr-en egy rövidke thread, amit muszáj idéznem:

“Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének – nem derék ember.” Ma 224 éve született Széchenyi István

Erre jött az epés komment, hogy ezt itt többen nem értik, majd jött kedvenc átlátszós szerzőm, vámpírpillangó és hozott még pár Széchenyi idézetet:

„A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…”

Illetve

„Népek kormányaikkal való diszharmóniáját harmóniába hozni mindig nehéz, még akkor is, ha a vezetők és a vezetettek – amennyire lehet – világosan látnak. Ha azonban a népek rövidlátással vannak megverve, a hatalmon lévők pedig egyenesen vakok, akkor a harmónia megteremtése némiképp bizony meghaladja az emberi erőt, s ilyenkor dönt a véletlen, a világszellem, a magasabb fény, a fátum, az Isten.”

Továbbá

„…munkálni nagyban, s ha nem lehet, munkálni kicsiben, de munkálni mindig, másban csak akkor keresni elmaradást, mikor már rajtunk nem múlt, s mindenek fölött kötelességet teljesíteni, ha más nem teljesíti is.”

Egyrészt IGEN, ERRŐL BESZÉLEK. Másrészt meg amennyire a helyén a szíve, annyira az esze is annak a leánynak.

Reklámok

4 thoughts on “Széchenyi születésnapja kapcsán

  1. Angwen szerint:

    Azt hittem, Széchenyinek. 😀

  2. drotsaska szerint:

    Egyszer majd megértjük, hogy a nagyjaink mitől is voltak nagyok. Talán majd egyszer megértjük.

  3. csatahajo szerint:

    A Pista naplóját melegen ajánlom bárkinek – az egyik leghumorosabb és legelgondolkoztatóbb írás ever!! Különösen amikor leírja, hogy hogyan csábítja el a szobalányokat… 😛

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: